ı ı ı ı ı ı
 
 
 

LAMBDA

 

Ürün Listesi

AC-DC Güç Kaynağı

 

DC-DC Konvertör

 

Din-Rail Güç Kaynağı

 

Ayarlı Güç Kaynağı

 

Emi Filtre

 

Özel Çözümler

 

Eski Ürünler

 

RoHS

 

ENDÜSTRİYEL

 

KGK (UPS)

 

Doğrultucu/Redresör

 

İnvertör

 

Akü

 

Regülatör

 

Transformatör

 

HİZMETLER

 

Danışmanlık

 

Eğitim

 

Saha ölçümleri

 

Seminerler

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
  RoHS Yönetmeliği
 
 

 

 
 

RoHS : Reduction of Hazardeous Substances , Tehlikeli maddelerin azaltılması ile ilgili yönetmelik.

WEEE : Waste of Electrical,Electronical Equipments, Elektrik ve elektronik ekipmanların yeniden kullanımı ile ilgili yönetmelik.

Bu yönetmelikler 1 Temmuz 2006 yılında Türkiye'de yürürlüğe girecek olup ISO 14000 den bağımsız yönetmeliklerdir. Her iki yönetmelik de birbirinden farklı konuları kapsamaktadır. İşleyiş şu şekilde olacaktır ; imalatçı firmalar ürünleri içinde RoHS'a uygun malzeme kullanamayacak, malzemenin ömrü bittikten sonra nasıl geri dönüştüreceğini hazırlayacağı el kitabında açıklayacaktır.

Bu yönetmeliklerin uygulanmasında amaç çevreye daha az zarar verecek ürünler üretmektir. Bilinçli tüketicilerin bulunduğu gelişmiş ülkelerde bu durum iyi bir pazarlama unsuru olarak kullanılmaktadır. Japonya Amerika ve ürünlerinin büyük kısmını Avrupa'ya satan Çin'de uygulama konusunda büyük hareketlilik vardır. Bundan böyle elektrik ve elektronik ürünlerin Avrupa'ya girmesi bu uygunluk ile gerçekleşecektir.

Uygulama zorunlu olacaktır. Sertifika bulunmamaktadır. Üreticilerin deklarasyonu esas alınacaktır. Üreticiler ürünlerini RoHS'e uyumlu olarak üretildiğini beyan etmek zorundadır.

Eğer firma bir ürün için uyumlu diye beyanda bulunur, denetimlerde uyumlu olmadığı anlaşılırsa her parça başına yüksek oranlarda ceza ödemek zorunda kalabilir.

Yasaklı maddelerden en önemlisi kurşundur. Bundan böyle lehimleme işlemlerinde kurşun kullanılmayacaktır. Ayrıca civa, cadmium ve chromium gibi ağır metaller ile PBDE gibi plastik esaslı bazı malzemelerde yasaktır.

Yeni malzemelerin kullanılması sürecinde yapılacak değişiklikler malzemelerde tasarım değişikliklerine neden olabilir. Bunun dışında üretim sürecinde de değişikliler olabilir. Daha fazla bakım faaliyeti ve verim kaybı mümkündür.

Kurşunsuz üretim sürecinde sıcaklığın yüksek olması ürünler üzerinde fazladan yaşlanma etkisi oluşturacaktır. Elektrik-Elektronik cihazların ömrünü etkileyen en önemli faktör sıcaklık dır. Bu nedenle ürünlerin ömürlerinde kısalma dolayısı ile üretim tedarik planlarında sapmalar, maliyet artışları beklenebilir. Ürün güvenirliliğini gösteren iki arıza arasındaki süre kısalabilir. Dolaysı ile üretici firmalar bunları göz önüne alarak gerekli çalışmalara bir an önce başlamalıdır.

 
 
 

 

 

 
Ana Sayfaya Dön Sayfa başına dön
 
 
 
 
 
   
© Copyright 2005 ayenelektronik